Fadimes dröm var ett liv i frihet



Idag är det 12 år sedan 26-åriga Fadime Sahindal föll offer för hedersvåldets yttersta grymhet då hon mördades av sin pappa. Fadern ansåg att hans dotter hade vanhedrat familjen genom att ha ett förhållande med en svensk man.

Det brutala mordet på Fadime blev startskottet på en intensiv debatt om hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige – något Fadime länge kämpat för att uppmärksamma. Också min partikollega Nyamko Sabuni arbetade under sin tid som minister hårt med just det hedersrelaterade våldet.
 
Bland annat drev Sabuni igenom, i november 2007, en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck och våld i samkönade relationer. Fram till år 2010 satsades drygt 900 miljoner kronor på olika åtgärder för att bland annat stärka rättsväsendet, skyddet för utsatta och utveckla specifik kunskap på området. Läs gärna mer här och här.

Men trots att frågan har kommit fram i ljuset så är förtrycket långt ifrån borta. Ungdomsstyrelsen uppger att det idag finns så många som 70 000 unga i Sverige som upplever att familjen vilkorar deras val av partner. Det gäller 6,6 procent av kvinnor och 3,8 procent män mellan 16-25 år. Runt 8 500 riskerar att giftas bort mot sin vilja.

Sara Mohammad från organisationen GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime) beskriver förtrycket att bli bortgift mot sin vilja såhär: Att man blir bortgift betyder att man levt under förtryck. Det betyder att man skriver under sin fysiska eller mentala dödsdom, och bli våldtagen av den man man inte har känslor för. 

Att tvinga någon att gifta sig är redan i dag straffbart som olaga tvång. I söndags informerade regeringen om att ett nytt brott införs i svensk lag: ätenskapstvång. Genom det nya brottet kommer fler handlingar bli straffbara. Läs gärna mer om detta här.

Fadimes dröm var ett liv i frihet. Samhället svek Fadime. Nu måste vi göra vårt yttersta för att Fadimes dröm ska bli verklighet för dagens utsatta ungdomar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Värna den som skapar - inte den som stjäl.

Eleverna har rätt till en likvärdig skola - det är dags att förstatliga skolan!