Familjeklassa nätdrogerna


Nya droger flödar ständigt in i Sverige och myndigheterna ligger ständigt steget efter. Därför är jag en av dem som förespråkar en ny form av lagstiftning, så kallad familjeklassning, som ska påskynda klassningen av nya droger. Jag intervjuades om detta i gårdagens Ekosändning. Lyssna gärna till reportaget i sin helhet här. 

Tull och polis i Sverige påträffar allt större mängder med internetdroger. Drogerna är många gånger lagliga i Sverige då myndigheterna måste klassa varje ny substans som olaglig, en i taget.
 
Jag tycker vi behöver bekämpa och möta hotet från nätdroger snabbare och effektivare. Då är det viktigt att man ser till att man klassar alla dessa farliga substanser som en familj.

Jag har tidigare bloggat om hur Folkhälsoinstitutet bedömer att det varje vecka kommer in en ny missbrukssubstans i Sverige. Läs gärna mer här.

Myndigheten har redan en lång lista substanser under utredning som ännu inte hunnit föreslås för klassning. Eftersom varje substans måste utredas enskilt, tar det mellan månader och år innan vissa nya internetdroger blir olagliga.

En så kallad familjeklassning skulle innebära att hela familjer av substanser skulle bli olagliga i ett svep. Vilket innebär att små molekylära förändringar i drogerna, inte skulle göra de lagliga - vilket är fallet i dag.

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Värna den som skapar - inte den som stjäl.

Eleverna har rätt till en likvärdig skola - det är dags att förstatliga skolan!