Kränkande registrering. Igen.



Ekots avslöjande om ännu ett register är allvarligt. Nu om kvinnor som är eller är sannolika brottsoffer. Stämmer uppgifterna måste registreringens laglighet snabbt undersökas. Jag förväntar mig att både polisen och tillsynsmyndigheterna (t.ex. Datainspektionen) agerar för att gå till botten med detta.

Varje brottsoffer har rätt att känna sig trygg med att känsliga personuppgifter inte hanteras vårdslöst inom polisen. Det är särskilt viktigt när det handlar om våld i den egna relationen, där brottsoffret är särskilt utsatt.

Om det stämmer att känsliga personuppgifter om religion, etnisk tillhörighet, sjukdom etc. ligger fritt sökbara i en vanlig Excel-fil är det helt oacceptabelt.

Polisen har tilldelats ett samhällsuppdrag att bekämpa brott och måste kunna hantera känsliga uppgifter om det är nödvändigt i en brottsutredning. Därför finns det också mycket strikt lagstiftning om hur dessa uppgifter ska hanteras. Om det med fog kan ifrågasättas hur polisen hanterar känsliga personuppgifter så drabbar det inte bara enskilda människors personliga integritet, det skadar också allmänhetens tilltro till polisen och försvårar därmed polisens möjlighet att sköta sitt brottsbekämpande uppdrag.

Det är viktigt att förbättra den systematiska och långsiktiga tillsynen av polisen. Därför arbetar vi nu med att skapa en ny och oberoende tillsynsmyndighet för såväl Polisen som Kriminalvården. En skärpt tillsyn hjälper till att upptäcka systemfel och därmed förbättra både rättssäkerhet och effektivitet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Värna den som skapar - inte den som stjäl.

Eleverna har rätt till en likvärdig skola - det är dags att förstatliga skolan!